Корпоративни Новости.

Kia Motors ја прикажува технологијата од следната генерација "Oдвоена звучна зона"   |13.08.2018

  • Звучниот систем од новата генерација им овозможува на секој да слуша различна музика, без слушалки
  • Ја одржува приватноста на патниците за време на телефонски разговори
  • Може да исклучи звуците непотребни за патниците, но што се од клучно значење за возачот
  • Напредната технологија ќе го подобри искуството во автомобилот во автономната навигациска ера

Август 13, 2018 Kia Motors Corporation за прв пат ја открива својата технологија од следната генерација „одвоена звучна зона (SSZ)“ , која му овозможува на секој патник вовозилото да се доживее аудио поток прилагоден на нивните индивидуални потреби, вклучувајќи музика, телефонски разговори без раце и возило додека одржувањето на социјален простор без слушалки, каде што патниците можат слободно да разговараат.


SSZ технологијата ги создава и контролира акустичните полиња на автомобилот, овозможувајќи му на возачот и секој патник да слушаат изолирани звуци. Многуте звучници кои се инсталирани во возилото ја користат технологијатакоја користи научни принципи за намалување на аудио брановите. Ова го негира преклопувањето на звуците што се слушаат во секое седиште, создавајќи го истиот ефект како и моменталните системи за поништување на бучавата, но без потреба од слушалки

"Клиентите во автономната ера за навигација ќе бараат повеќе индивидуални забавни опции во рамките на нивните возила, во кои се вклучени и технолошките иновации како што е Одделениот звучен систем". Вели Kang-duck Ih, научен соработник во KY NVH Research Lab. "Се надевам дека со обезбедување на возачи и патници со прилагодени, независни аудио простори, тие ќе искусат поудобно и забавно транспортно опкружување".


People’s musical tastes vary, so some passengers choose to use headphones during a journey to isolate their audio stream, but this also creates an unnecessary social barrier when interacting with other passengers. When travelling in a vehicle equipped with next-generation SSZ technology, each passenger can connect their smartphone via Bluetooth and listen to their own music without interference from, or interfering with other passenger’s audio streams.

Кога се користи SSZ, телефонските разговори без раце можат исто така да бидат изолирани на индивидуалните патници, обезбедувајќи приватност кога има важни телефонски разговори во движење.

Покрај тоа, оваа преседан технологија може да ги елиминира непотребните звуци за патникот, но да им обезбеди на возачот. Звуците за навигација или различните пратки овозможуваат возачот да се фокусира на контролирање на возилото, додека системот SSZ ги изолира овие звуци додека одржува мирен простор за другите патници. Ова има особено силна примена за возачите со дете за спиење во возилото.

SSZ технологијата е во развој од 2014 година, а завршениот систем за масовно производство се очекува да биде подготвен за инсталација за една до две години.