Корпоративни Новости.

KIA Моторс забележи раст од 4.2% на глобалната продажбата во Август  |10.09.2016

  • Глобалната продажба надмина 224,533 автомобили за Август што е 4.8% раст на годишно ниво.
  • КИА со рекорд на раст на месечна продажбаво Кина (59.2%), Западна Европа (16.1%) и генералните маркети (3.3%) во август
  • Нај продаваниот модел на КИА на прекуокеанските пазари во Август - „Sportage compact CUV“

September 9, 2016 – КИА Моторс корпорацијата го објави билтенот за глобална продажба за месец Август во бројки (продажба во извоз, домашна продажба, и продажбата на американските фабрики и пазар).за патнички автомобили и комерцијални возила, забележувајќи вкупно од 224,553 продадени возила. Оваа бројка претставува 4.8% зголемување на продажбата за истиот месец минатата година во 2015.

Во Август КИА постигна зголемување на продажбата во Кина (59.2% раст со продадени 43,091 возила), Западна Европа (16.1% раст со продадени 26,820 возила) и Генералните пазари (3.3% раст со продадени 42,555 возила).

Кумулативно низ првите осум месеци во 2016, КИА глобалната продажба е 1.938.113 возила за годишен раст од 3,0%. Западна Европа (293,371 продадени возила), Кореа (358,160 продадени возила), North America (492,007 продадени возила) and China (376,530 продадени возила) што е 14.7%, 7.7% 3.8% и 1.2% зголемување во продажбата.

Најпродаваниот модел на КИА на пазарот во Америка зво Август 2016 беше Sportage compact CUV со 37,400 продадени возила . Возилото од Б сегментот Rio (познато како 'K2' во Кина) беше второто најпродавано возило со 33,762 продадени возила, додека возилото од Ц сегментот Cerato (Познат како ‘Forte’ или ‘K3’ на некој пазари), Optima седанот од средна големина и Soul urban crossover ги следеа со 30,399, 19,804 и 16,635 продадени возила.